Villa

Villa


        Villa Değerleme/ Villa Ekspertizi nedir, nasıl gerçekleştirilir?
 
        Villa değerleme/ villa ekspertizi, villa'nın değerinin takdir edilmesi işlemidir. Ancak, bu değerleme yalnız villa'nın değerinin tespitini içermez, aynı zamanda teknik incelemelerin de yapıldığı bir işlemdir.
 
        Villa değerleme, ülkemizde SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilen lisans sahibi Gayrimenkul Değerleme Uzmanları/ Eksperler tarafından yapılmaktadır. 
 
        Ülkemizde villa'nın değerleme işlemi; genellikle bankalardan konut kredisi kullanan vatandaşların bankadan talebi üzerine ipotek işlemleri için gerçekleştirilir.
 
        Ancak, gayrimenkulün peşin para ile satın alınması, mal paylaşımı, hisse değeri tespiti, kira tespiti, maliye teminatı, SGK borç yapılandırması, yabancı ülke vatandaşlarının konut/gayrimenkul alım/satımı ve Türk vatandaşlığına geçiş başvuruları gibi durumlar için de "Gayrimenkul Değerleme Raporu" talep edilebilmektedir.
 
        Peki Villa Değerleme/ Ekspertizi esnasında süreç nasıl işlemektedir?
 
        Değerleme/ ekspertizi yapılacak villa'nın Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)'i alınır. Alınan TAKBİS üzerinden villa'ya ait bilgilere, villa'nın üzerinde herhangi bir icra/haciz/ipotek olup/olmadığına, villa üzerinde beyan, şerh olup/olmadığına, daire sahibi ve hisse oranına bakılır. 
 
        İlgili tapu dairesi üzerinden villa'nın mimari projesine erişilir.
 
        İlgili belediye'de bulunan arşiv dosyası incelenir. Villa'nın ruhsatı, iskanı vb. gibi belgeler kontrol edilir. Villa üzerinde herhangi bir encümen kararı, mahkeme kararı, yıkım kararı gibi konut için düzenlenmiş olumsuz bir belge/tutanak olup/olmadığına bakılır. Ayrıca; yine belediyeden villa'nın imar durumu araştırması da yapılır.
 
        Sonrasında; ilgili villa yerinde görülerek, villa alanının ölçümü yapılır ve hem dışarıdan hem de içeriden fotoğrafları alınarak, konum tespiti yapılarak, mimari projesi ile uyumlu olup/olmadığı tespit edilir.
 
        Piyasa araştırması yapılır ve böylece Gayrimenkul Değerleme Raporu'nun hazırlanması için ön hazırlıklar tamamlanmış olur ve rapor artık yazım aşamasına geçilir.
 
        Rapor yazılırken tüm yasal durumlar dikkate alınarak rapor hazırlanır. Hazırlanan Gayrimenkul Değerleme raporu sonrasında villa'nın satılıp/satılamayacağı, yasal ve mevcut değeri belirtilir.
 
        Gayrimenkul Experi; her türlü gayrimenkul değerlemesinde olduğu gibi Villa Değerleme/ Ekspertiz alanında da faaliyet göstermektedir.
 
        Fiyat teklifi almak için, bizimle iletişime geçebilirsiniz. 






villa eksperi  SGK borç yapılandırma eksper raporu, SGK teminatı eksper raporu  villa değerleme  Yabancıya gayrimenkul satış eksper raporu  arsa eksperi  Yabancıya gayrimenkul satış eksper raporu  konut eksperi  Yabancıya konut satış eksper raporu  mal paylaşımı eksper raporu  tarla eksperi