Tarla

Tarla


        Tarla değerleme/ tarla ekspertizi nedir, nasıl gerçekleştirilir?
 
        Tarla değerleme/ tarla ekspertizi, tarla'nın değerinin takdir edilmesi işlemidir. Ancak, tarla değerleme yalnız tarla'nın değerinin tespitini içermez. 
 
        Tarla değerleme, ülkemizde SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilen lisans sahibi Gayrimenkul Değerleme Uzmanları/ Eksperler tarafından yapılmaktadır. 
 
        Ülkemizde tarla değerleme işlemi; genellikle bankalar tarafından tarla'nın üzerine ipotek konulmak üzere gerçekleştirilir.
 
        Ancak, tarla'nın peşin para ile satın alınması, mal paylaşımı, hisse değeri tespiti, kira tespiti, maliye teminatı, SGK borç yapılandırması, yabancı ülke vatandaşlarının gayrimenkul alım/satımı ve Türk vatandaşlığına geçiş başvuruları gibi durumlarda tarla'lar için de "Gayrimenkul Değerleme Raporu" talep edilebilmektedir.
 
        Peki Tarla Değerleme/ Tarla Ekspertizi esnasında süreç nasıl işlemektedir?
 
        Değerleme/ ekspertizi yapılacak tarla'nın Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)'i alınır. Alınan TAKBİS üzerinden tarla'nın üzerinde herhangi bir icra/haciz/ipotek, beyan, şerh olup/olmadığına, tarla sahibi ve hisse oranlarına, kısaca tarla'ya ait tüm bilgilere ulaşılır. 
 
         Üzerinde ekili/dikili ürün bulunmayan tarla'ların herhangi bir mimari projesi olmaması nedeniyle tapu incelemesi yapılmaz.  
 
        İlgili belediye'de tarla'ya yönelik olarak imar durumu araştırması yapılır. Yapılan araştırmada tarla'nın imar durumu ayrıntılı olarak araştırılır.   
 
        Sonrasında; ilgili tarla yerinde görülerek, tarla'nın sınırlarının tespiti yapılır ve fotoğrafları alınır. 

        Piyasa araştırması yapılır ve böylece Gayrimenkul Değerleme Raporu'nun hazırlanması için ön hazırlıklar tamamlanmış olur ve rapor artık yazım aşamasına geçilir.
 
         Tüm yasal durumlar dikkate alınarak rapor hazırlanır. Hazırlanan Gayrimenkul Değerleme raporu sonrasında tarla'nın satılıp/satılamayacağı, yasal ve mevcut değeri belirtilir.
 
        Üzerinde gelir getirici ölçüde ekili/dikili ürün bulunan tarla'ların herhangi bir mimari projesi olmaması nedeniyle tapu incelemesi yapılmaz.
 
        İlgili belediye'de tarla'ya yönelik olarak imar durumu araştırması yapılır. Yapılan araştırmada tarla'nın imar durumu ayrıntılı olarak araştırılır. 
 
        Sonrasında; ilgili tarla yerinde görülerek, tarla'nın sınırlarının tespiti yapılır, üzerinde bulunan ürün ve gelir getirici ağaçlar hesaplanır ve fotoğrafları alınır. 

        Piyasa araştırması yapılır ve böylece Gayrimenkul Değerleme Raporu'nun hazırlanması için ön hazırlıklar tamamlanmış olur ve rapor artık yazım aşamasına geçilir.
 
         Tüm yasal durumlar ile birlikte gelir getirici unsurlar da dikkate alınarak rapor hazırlanır. Hazırlanan Gayrimenkul Değerleme raporu sonrasında tarla'nın satılıp/satılamayacağı, yasal ve mevcut değeri belirtilir.

        Gayrimenkul Experi; her türlü gayrimenkul değerlemesinde olduğu gibi Tarla Değerleme/ Tarla Ekspertizi alanında da faaliyet göstermektedir.
 
        Fiyat teklifi almak için, bizimle iletişime geçebilirsiniz. 





tarla değerleme  konut eksperi  tarla eksperi  gayrimenkul değerleme  arsa değerleme  gayrimenkul eksperi  arsa eksperi  Yabancıya gayrimenkul satış eksper raporu  dükkan eksperi değerleme  Yabancıya konut satış eksper raporu