Mağaza

Mağaza



        Mağaza değerleme/ mağaza ekspertizi nedir, nasıl gerçekleştirilir?
 
        Mağaza değerleme/ mağaza ekspertizi, mağaza'nın değerinin takdir edilmesi işlemidir. Ancak, mağaza değerleme yalnız mağaza'nın değerinin tespitini içermez, aynı zamanda teknik incelemelerin de yapıldığı bir işlemdir.
 
        Mağaza değerleme, ülkemizde SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilen lisans sahibi Gayrimenkul Değerleme Uzmanları/ Eksperler tarafından yapılmaktadır. 
 
        Ülkemizde mağaza değerleme işlemi; genellikle bankalardan kredi kullanan vatandaşların bankadan talebi üzerine ipotek işlemleri için gerçekleştirilir.
 
        Ancak, gayrimenkulün peşin para ile satın alınması, mal paylaşımı, hisse değeri tespiti, kira tespiti, maliye teminatı, SGK borç yapılandırması, yabancı ülke vatandaşlarının konut/gayrimenkul alım/satımı ve Türk vatandaşlığına geçiş başvuruları gibi durumlar için de "Gayrimenkul Değerleme Raporu" talep edilebilmektedir.
 
        Peki Mağaza Değerleme/ Mağaza Ekspertizi esnasında süreç nasıl işlemektedir?
 
        Değerleme/ ekspertizi yapılacak gayrimenkulün Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)'i alınır. Alınan TAKBİS üzerinden gayrimenkule ait bilgilere, gayrimenkulün üzerinde herhangi bir icra/haciz/ipotek olup/olmadığına, gayrimenkul üzerinde beyan, şerh olup/olmadığına, gayrimenkulün sahibi ve hisse oranına bakılır. 
 
        İlgili tapu dairesi üzerinden gayrimenkulün mimari projesine erişilir.
 
        İlgili belediye'de bulunan arşiv dosyası incelenir. Gayrimenkulün ruhsatı, iskanı vb. gibi belgeler kontrol edilir. Gayrimenkul üzerinde herhangi bir encümen kararı, mahkeme kararı, yıkım kararı gibi dükkan için düzenlenmiş olumsuz bir belge/tutanak olup/olmadığına bakılır. Ayrıca; yine belediyeden gayrimenkulün imar durumu araştırması da yapılır.
 
        Sonrasında; ilgili gayrimenkul yerinde görülerek, gayrimenkulün alanının ölçümü yapılır ve hem dışarıdan hem de içeriden fotoğrafları alınır. Mimari projesi ile uyumlu olup/olmadığı tespit edilir.
 
        Piyasa araştırması yapılır ve böylece Gayrimenkul Değerleme Raporu'nun hazırlanması için ön hazırlıklar tamamlanmış olur ve rapor artık yazım aşamasına geçilir.
 
        Rapor yazılırken tüm yasal durumlar dikkate alınarak rapor hazırlanır. Hazırlanan Gayrimenkul Değerleme raporu sonrasında gayrimenkulün satılıp/satılamayacağı, yasal ve mevcut değeri belirtilir.
 
        Gayrimenkul Experi; her türlü gayrimenkul değerlemesinde olduğu gibi Mağaza Değerleme/ Mağaza Ekspertizi alanında da faaliyet göstermektedir.
 
        Fiyat teklifi almak için, bizimle iletişime geçebilirsiniz.   




Mağaza Eksperi  Mağaza Değerleme  Mağaza Ekspertizi  Mağaza Fiyat Tespit Eksper Raporu  mal paylaşımı eksper raporu  dükkan eksperi değerleme  gayrimenkul eksperi  Yabancıya gayrimenkul satış eksper raporu  Mersin maliye teminatı borç yapılandırması eksper raporu  sgk borç yapılandırma, sgk teminatı eksper raporu