Konut Satışlarına Gayrimenkul Değerleme Zorunluluğu.

Konut Satışlarına Gayrimenkul Değerleme Zorunluluğu.


        TBBM'ye sunulan 45 maddelik vergi paketi ile, ipoteksiz yani peşin olarak alınacak konutlara da "Gayrimenkul Değerleme Raporu" zorunluluğu getiren yasa teklifi TBBM Plan Bütçe Komisyonunda 01 Kasım 2019 tarihi itibariyle kabul edildi.
 
        Kanun teklifinin yasalaşması halinde peşin olarak alınacak konutlara, tıpkı ipotekli konutlarda olduğu gibi "Gayrimenkul Değerleme Raporu" zorunlu hale gelecek.
 
        Değeri yüksek konutlardan "Değerli Konut Vergisi" adı altında vergi alınacak. 
 
        Konutlarda Gayrimenkul Değerleme Uzmanı/ Eksper tarafından gerçek piyasa değeri tespit edilecek. Eskiden belediye rayiçleri üzerinden alınan vergiler, bundan böyle Gayrimenkul Değerleme Uzmanı/ Eksper'lerin biçtiği fiyat üzerinden alınacak.
 
        Toplulaştırma, kamulaştırma, imar uygulamalarının etkinliğini artırmak ve konut piyasasının daha sağlıklı işlemesini sağlamak için taşınmaz değerleme sistemi kuruldu.
 
        Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı Türkiye'deki bütün taşınmazların değer haritalarını çıkaracak.
 
        Değeri 5 Milyon Tl. ve üzerindeki konutlar "Değerli Konut Vergisi" ödeyecek. Değeri; 5 Milyon Tl. ile 7.5 Milyon Tl. arasında olan konutlar binde 3, değeri 7.5 Milyon TL. ile 10 Milyon Tl. arasında arasında olan konutlar binde 6, 10 Milyon Tl. ve üzerinde olan konutlar ise binde 10 oranında "Değerli Konut Vergisi" ödeyecek.
 
        Emekli'nin bir evi varsa ve maaşı dışında hiç bir geliri yoksa vergi alınmayacak. 
 
        Teklifin yasalaşması halinde "Değerli Konut Vergisi"nin uygulanmasına Şubat 2020'de başlanacak.
 
        Gayrimenkul Experi Editör




gayrimenkul değerleme  arsa eksperi  gayrimenkul eksperi  SGK borç yapılandırma eksper raporu, SGK teminatı eksper raporu  konut değerleme  mal paylaşımı eksper raporu  konut eksperi  tarla eksperi  Yabancıya konut satış eksper raporu