Dükkan

Dükkan


        Dükkan değerleme/ dükkan ekspertizi nedir, nasıl gerçekleştirilir?
 
        Dükkan değerleme/ dükkan ekspertizi, dükkanın değerinin takdir edilmesi işlemidir. Ancak, dükkan değerleme yalnız dükkanın değerinin tespitini içermez, aynı zamanda teknik incelemelerin de yapıldığı bir işlemdir.
 
        Dükkan değerleme, ülkemizde SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilen lisans sahibi Gayrimenkul Değerleme Uzmanları/ Eksperler tarafından yapılmaktadır. 
 
        Ülkemizde dükkan değerleme işlemi; genellikle bankalardan kredi kullanan vatandaşların bankadan talebi üzerine ipotek işlemleri için gerçekleştirilir.
 
        Ancak, gayrimenkulün peşin para ile satın alınması, mal paylaşımı, hisse değeri tespiti, kira tespiti, maliye teminatı, SGK borç yapılandırması, yabancı ülke vatandaşlarının konut/gayrimenkul alım/satımı ve Türk vatandaşlığına geçiş başvuruları gibi durumlar için de "Gayrimenkul Değerleme Raporu" talep edilebilmektedir.
 
        Peki Dükkan Değerleme/ Dükkan Ekspertizi esnasında süreç nasıl işlemektedir?
 
        Değerleme/ ekspertizi yapılacak dükkan'ın Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)'i alınır. Alınan TAKBİS üzerinden dükkan'a ait bilgilere, dükkanın üzerinde herhangi bir icra/haciz/ipotek olup/olmadığına, dükkan üzerinde beyan, şerh olup/olmadığına, dükkan sahibi ve hisse oranına bakılır. 
 
        İlgili tapu dairesi üzerinden dükkan'ın mimari projesine erişilir.
 
        İlgili belediye'de bulunan arşiv dosyası incelenir. Dükkan'ın ruhsatı, iskanı vb. gibi belgeler kontrol edilir. Dükkan üzerinde herhangi bir encümen kararı, mahkeme kararı, yıkım kararı gibi dükkan için düzenlenmiş olumsuz bir belge/tutanak olup/olmadığına bakılır. Ayrıca; yine belediyeden dükkan'ın imar durumu araştırması da yapılır.
 
        Sonrasında; ilgili dükkan yerinde görülerek, dükkan alanının ölçümü yapılır ve hem dışarıdan hem de içeriden fotoğrafları alınır. Mimari projesi ile uyumlu olup/olmadığı tespit edilir.
 
        Piyasa araştırması yapılır ve böylece Gayrimenkul Değerleme Raporu'nun hazırlanması için ön hazırlıklar tamamlanmış olur ve rapor artık yazım aşamasına geçilir.
 
        Rapor yazılırken tüm yasal durumlar dikkate alınarak rapor hazırlanır. Hazırlanan Gayrimenkul Değerleme raporu sonrasında dükkan'ın satılıp/satılamayacağı, yasal ve mevcut değeri belirtilir.
 
        Gayrimenkul Experi; her türlü gayrimenkul değerlemesinde olduğu gibi Dükkan Değerleme/ Dükkan Ekspertizi alanında da faaliyet göstermektedir.
 
        Fiyat teklifi almak için, bizimle iletişime geçebilirsiniz.   




dükkan eksperi değerleme  gayrimenkul eksperi  gayrimenkul değerleme  konut eksperi  arsa eksperi  tarla eksperi  mal paylaşımı eksper raporu  maliye teminatı, maliye yapılandırma eksper raporu  Yabancıya konut satış eksper raporu  sgk borç yapılandırma, sgk teminatı eksper raporu