Değerli Konut Vergisi 20 Kasım 2019 Tarihinde Yasalaştı.

Değerli Konut Vergisi 20 Kasım 2019 Tarihinde Yasalaştı.


        Ülkemizde bulunan değerli konutlardan vergi alınmasına yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda 20 Kasım 2019 tarihinde kabul edildi.
 
        Böylece; ülkemizde değeri 5 Milyon Tl. ve üzeri olan konutlardan "Değerli Konut Vergisi" alınacak.
 
        Aynı kanun teklifi kapsamında yer alan; ipoteksiz olan konutların da alım/ satımlarının tamamının Gayrimenkul Değerleme/Ekspertiz raporuna tabi olması ise kabul edilmedi.
 
       Kanun kapsamında; konutun değerinin 5 Milyon Tl. ve üzerinde olduğu Tapu ve Kadastro Müdürlüğünce tespit edilecek ve Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün internet sitesinde ilan edilecek ve konut sahiplerine tebliğ edilecek. Konut sahipleri ise 15 gün içerisinde itiraz edebilecek. Konut sahiplerinin yaptıkları itirazlar yine 15 gün içerisinde sonuçlandırılacak. 15 içerisinde Tapu ve Kadarstro Genel Müdürlüğüne itiraz edilmeyen konutların değerleri ise kesinleşecek.
 
        Değeri 5 Milyon Tl. ile 7,5 Milyon Tl. arasında olan konutlardan binde 3, değeri 7,5 Milyon Tl. ile 10 Milyon Tl. arasında olanlar binde 6, 10 Milyon Tl.'yi aşanlar da binde 10 oranında vergiye tabi olacak.
 
        Konut paylı mülkiyet ise; paya sahip ortaklar hisselerine düşen oranda vergilerini ödeyecekler.

        Ülkemizde 35 ilde, değeri 5.000.000 Tl. ve üzerinde olan mesken sayısının 150.000'e yakın olduğu tahmin ediliyor.
 
        Değerli konutta İstanbul ilk sırada yer alırken, İstanbul'u 2.sırada Muğla, 3.sırada İzmir, 4.sırada Ankara, 5.sırada Antalya, 6.sırada Balıkesir, 7.sırada Sakarya, 8.sırada Kocaeli, 9.sırada Aydın, 10.sırada Adana, 11.sırada Konya, 12.sırada Mersin, 13.sırada Eskişehir, 14.sırada Manisa, 15.sırada Hatay, 16.sırada Kayseri, 17.sırada Trabzon takip ediyor.
 
        Gayrimenkul Experi Editör 

 





gayrimenkul eksperi  arsa eksperi  konut eksperi  tarla eksperi  dükkan eksperi değerleme  Yabancıya gayrimenkul satış eksper raporu  Yabancıya konut satış eksper raporu  mal paylaşımı eksper raporu  maliye teminatı, maliye yapılandırma eksper raporu  sgk borç yapılandırma, sgk teminatı eksper raporu